fbpx

Verrassing! Originele manieren om te vertellen dat je zwanger bent

By 28 oktober 2018november 24th, 2020Baby, Zwangerschapsaankondiging
kraskaart ik ben zwanger zwangerschapsaankondiging special message rosegoud ideefabriek

Omg! Je bent zwanger! Dat is natuurlijk superspannend, leuk, geweldig en eng tegelijk. Door je lichaam gieren allerlei emoties en natuurlijk wil je dit nieuws van de daken schreeuwen. Maar hoe? Maak je daar maar niet druk om, want wij hebben genoeg leuke en originele ideeën voor je.

Wij hebben de ideeën in verschillende categorieën opgedeeld. Zo kun je makkelijk kijken welk idee bij jouw past en welk idee voor jou haalbaar is.

Cadeau

Een mooie manier om je zwangerschap onopvallend bekend te maken is door middel van een cadeau. Deze kun je geven op een verjaardag of zomaar.

 • Geef een Ideefabriek-kraskaart! Tijdens het krassen komt hij/zij erachter dat je zwanger bent, want onder de krassticker staat de tekst: Ik ben zwanger. Hoe leuk! Extra pluspunt: dit is een originele maar ook zeker voordelige manier. Bekijk in onze webshop onze kraskaarten:
 • Stop de echo in deze te leuke glazen fotolijst, pak het in en geef het cadeau. We bedrukken de glazenlijst met een naam, datum of boodschap. Zo kun je op de lijst plaatsen: ‘Ik ben zwanger’ of de uitgerekende datum. Wat en waar we dit plaatsen mag jij bepalen. Kortom: we maken ‘m helemaal voor jou op maat! Bekijk hier meer details en foto’s:
 • Vertel het bijzondere nieuws met een Ideefabriek-onthullingsbox. We hebben twee soorten. Bij de een zie je zodra je de box openmaakt in de flap jullie nieuws staan. De precieze tekst mag je zelf bepalen. In de box zit verder nog superschattige sokjes van Hektik om de box compleet te maken. In de andere box staat er in de flap wat diegene moet doen: de ballon in de box opblazen en doorprikken met de veiligheidsspeld die wij meesturen. In de doorzichtige ballon zit niet alleen confetti, maar ook een briefje met jouw vraag of boodschap. Die stoppen wij voor jou in de ballon. Eenmaal de ballon doorgeprikt, regent het confetti en valt het briefje met de vraag of boodschap op de grond. Shop deze originele zwangerschapsaankondiging hier:
 • Ben je zelf jarig? Maak dan een slinger met je echo-foto en hang deze op in de woonkamer. Je kunt er ook nog een tekst aan toevoegen als je dat leuk vindt. Je gasten worden dan direct bij binnenkomst verrast.
 • Geef een Ideefabriek ballonkaart. Hoe werkt het? Simpel! Blaas op, prik door en ontdekt wat de verrassing is! In de doorzichtige ballon zit niet alleen confetti, maar ook een briefje waarop staat dat jij zwanger bent. Die stoppen wij voor jou in de ballon. Wanneer jij de ballonkaart geeft, moet diegene de ballon opblazen en doorprikken met de veiligheidsspeld die op de kaart is geplakt. Wil je een andere tekst in de ballon? Dat is geen probleem. Bekijk hier alle beelden, informatie en shop de ballonkaart hier:
 • Wil je tijdens de feestdagen vertellen dat je in verwachting bent? Geef dan de Ideefabriek-kerstbal cadeau. Op deze platte kerstbal kun je je eigen tekst laten bedrukken. Zoals: ‘Ik ben zwanger’ of ‘Opa’.
 • Is er niemand binnenkort jarig? Ga dan voor een ‘zomaar’ cadeautje. Koop een paar verschillende tijdschriften en eentje die gaat over ouders of baby’s. Je kunt dan onder de noemer ‘ik heb nog wat tijdschriften over’ deze geven aan de persoon of personen in kwestie. Als ze dan bladeren door de tijdschriften, gaat er vanzelf een belletje rinkelen.
 • Maak een fotocollage en voeg daar de echo-foto aan toe. Als ze goed kijken, kunnen ze je leuke nieuws spotten.
 • Maak een uitnodiging voor een feestje! Op de voorkant schrijf je ‘Save de date’ met de uitgerekende datum erop. Op de achterkant kun je een afbeelding plaatsen van een ooievaar. Vervolgens deel je de uitnodigingen persoonlijk uit. Hier een voorbeeld:
save the date zwanger

Beeld: ideefabriek

Eten en drinken

Maak je zwangerschap bekend tijdens een etentje. Misschien staat er binnenkort al eentje op de planning. Is dit bij iemand anders thuis? Bied dan aan om een gang voor te bereiden. Staat er niets op de planning? Dan kun je er zelf eentje organiseren.

 • Message on de bottle: vervang het wijnetiquette door een zelfgemaakt ‘ik ben zwanger’ etiquette. Wanneer jullie aan tafel gaan, kun je de wijn presenteren. Hoe je zo’n etiquette kunt maken, lees je hier.
 • Leg een briefje, foto van de echo of een babyitem op de borden en plaats cloches (glazen of metalen stolp) eromheen. Serveer de borden uit en zorg ervoor dat iedereen tegelijk de cloches omhoog haalt.
 • Laat servetten bedrukken! Op de servet kun je een tekst schrijven als ‘ik ben zwanger’ of ‘je wordt oma/opa’. Als de gasten aan tafel gaan is dit het eerste wat ze zien. Verrassing!
 • Beeld het gezegde ‘bun in the oven’ letterlijk uit. Stop een broodje in de oven en lok je gasten ernaartoe. Vraag vervolgens wat ze zien en laat ze zelf raden.
 • Serveer bij de koffie en thee chocolaatjes met roze en blauwe muisjes.
 • Er is vast wel iemand die in het gezelschap bekend staat als een ‘morser’. Koop een slabbetje met de tekst ‘ik ben zwanger’ of iets in die trant en geef het net voor het eten cadeau.
 • Daag iemand uit voor een blindproeverij. Eén van deze delicatessen is vervolgens babyvoeding. Heb je direct een makkelijk bruggetje om het mooie nieuws aan te kondigen.
 • Schrijf de boodschap op verpakking of schil van eten of drinken. Klinkt beetje gek, maar zo kun je bijvoorbeeld op de schil van een eitje makkelijk iets schrijven met een viltstift. Hier een voorbeeld:
zwanger eieren ei

Beeld: ideefabriek

Groot gezelschap

Ben je in een groot gezelschap? Dan kan het nog wel eens een uitdaging zijn om iedereen zijn aandacht te trekken om het nieuws bekend te maken. Hier wat suggesties:

 • Maak een groepsfoto en zorg dat jij de leiding neemt. Wanneer je op de zelfontspanner klikt en je terug rent om in positie te gaan staan, kun je zeggen in plaats van ‘say cheese’ ‘say ik ben zwanger’.
 • Verwerk het nieuws in een spelletje. Wanneer je bijvoorbeeld 30 Seconds speelt kun je een woord op het kaartje vervangen met het woord ‘zwanger’. Speel je monopoly en moet je een kaartje pakken? Dan moet je de tekst altijd hardop voorlezen. Dan kun je bijvoorbeeld net doen alsof er op het kaartje staat: ‘vertel iedereen dat je zwanger bent.’
 • Koop een fotoboek en plak op de eerste pagina de echo-foto. Vertel het gezelschap dat je een fotoboek hebt gemaakt van bijvoorbeeld een reis. Laat het boek vervolgens rondgaan.
 • Je kunt dit ook doen door middel van een presentatie. Plak wat vakantiefoto’s in een Powerpoint en stop halverwege de slideshow de echo-foto. Dan heb je direct iedereen zijn aandacht.
 • Neem iemand van het gezelschap in vertrouwen en vertel het blije nieuws. Vraag aan hem/haar of hij/zij een speech wilt houden voor de groep. De speech eindigt met: ‘ik wil graag proosten op iemand hier in de ruimte. Want zij is namelijk zwanger.’ Vervolgens ontstaat er een soort Wie is de Mol-effect en kijkt iedereen verbaasd om zich heen. Uiteraard onthul je daarna dat jij dit bent.

Collega’s vertellen dat je zwanger bent

 • Zitten je collega’s achter hun bureau? Plan dan een gezamenlijke afspraak in de agenda en doe dit op de dag dat je met zwangerschapsverlof gaat. Schrijf als onderwerp ‘zwangerschapsverlof’ op en verstuur de afspraak. Als het goed is krijgen je collega’s hier direct een melding van.
 • Laat een of meerdere koffiemokken bedrukken met de tekst ‘ik ben zwanger’ en neem de mokken ongezien mee naar kantoor. Wanneer je aanbiedt om voor je collega’s koffie of thee te gaan halen, kun je het in deze mokken schenken.
 • Wacht tot al je collega’s naar huis zijn. Als ze weg zijn kun jij namelijk kopieën van de echo-foto plakken op hun beeldscherm. Als ze de volgende ochtend op kantoor komen zullen ze een leuke verrassing aantreffen.
 • Is een collega een poosje weg en kun je makkelijk in zijn of haar computer? Verander dan de achtergrond van het computerscherm in bijvoorbeeld de echo-foto.
 • Stel een interne out of office in. Vertel dat je er nu nog wel bent, maar over een paar maanden afwezig zult zijn omdat je zwanger bent. Wanneer jouw collega’s jou een mailtje sturen, zullen ze deze out of office ontvangen. Verrassing!
 • Vertel je collega’s dat je thuis nog eten over had en het daarom hebt meegenomen naar werk. Ga vervolgens rond met een schaal met bijvoorbeeld chocolaatjes met blauwe en roze muisjes erop.
 • Heb je een vergadering met je collega’s? Lever dan ‘zwangerschapsverlof’ als agendapunt in, dat zullen ze niet zien aankomen.
 • Leg een stapel tijdschriften voor papa’s en mama’s op je bureau. En dan is het wachten tot de eerste oplettende de tijdschriften spot.
 • Laat visitekaartjes drukken met jouw naam en gegevens van het bedrijf. Maar schrijf onder jouw naam: mama to-be als functieomschrijving. Vertel vervolgens aan je collega’s dat je een nieuw visitekaartjes hebt en laat er eentje zien.
 • Regelen jullie je eigen eten? Koop dan een pak roze en blauwe muisjes. Wanneer jullie gaan lunchen kun je zeggen dat je zelf ook nog wat lekkers hebt meegenomen.

Bekijk onze producten in de categorie ‘baby’ in de Ideeshop:

Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk onze baby-pagina.

Vanwege drukte bij PostNL kan je bestelling een langere levertijd hebben 📦 Volg je pakket via de track & trace-code Shop hier