Gratis verzending vanaf €75,- | Verzending: elke werkdag 🚚 |
Eerstvolgend verzendmoment:
Zoek
Winkelwagen

9 tips voor het ontwerpen van je eigen trouwkaart

trouwkaart trouwaankondiging

Speel je met het idee om je eigen trouwkaart te ontwerpen? Doen! Het design is helemaal naar jullie smaak en je hebt een one of a kind trouwuitnodiging. Voordat je enthousiast aan de slag gaat, geven wij je een paar tips.

1. Is mijn idee haalbaar?

Voordat je überhaupt aan de slag gaat, moet je jezelf afvragen: is mijn idee haalbaar of mogelijk? Is er een drukker die kan leveren wat ik wil hebben? Zijn mijn skills eigenlijk wel goed genoeg voor een officiële trouwkaart? Goed om hier realistisch over na te denken, voordat je heel veel tijd en energie steekt in iets wat uiteindelijk niet doorgaat.

2. Neem de tijd

Cliché, maar waar: een trouwkaart ontwerpen kost veel tijd. Ga dan ook op tijd aan de slag. Het is een goede stok achter de deur om met de ceremoniemeester een deadline af te spreken wanneer de uitnodigingen de deur uit gaan. Meestal doe je dit twee á drie maanden voor je trouwdag. Ga ervan uit dat je minimaal een maand bezig bent met het bedenken, ontwerpen en bestellen van je trouwkaart.

3. Zoek inspiratie

Heb je het design al helemaal in je hoofd? Mooi, dan kun je meteen aan de slag met het ontwerpen van jullie trouwkaart. Heb je dat nog niet? Dan is het verstandig om inspiratie op te doen. Pinterest is daar een goede inspiratiebron voor. Maak een album aan en verzamel alle afbeelding die je aanspreken. Als je na een tijdje het album bekijkt, kun je waarschijnlijk een patroon ontdekken. Dit kan een kleur zijn, lettertype of het formaat. Hierdoor krijg je steeds duidelijker een beeld van hoe je uitnodiging eruit gaat zien.

4. Wat zijn de vaste elementen?

Met genoeg inspiratie is het tijd om te experimenten. Ga aan de slag in het designprogramma wat jij fijn vindt werken, wij gebruiken Adobe Indesign. Je kunt ook het online programma Canva gebruiken. Je vindt daar ook veel sjablonen en voorbeelden die je kunt aanpassen naar je eigen wensen. Probeer eerst alle elementen vast te stellen: wat kan er echt niet ontbreken aan een trouwkaart? Lees hier welke informatie op een trouwkaart moet staan.

Denk daarna over welke elementen jij nog wilt toevoegen, zoals:

  • Formaat
  • Eventueel foto

5. Experimenteer

Nu kun je met deze elementen aan de slag. Maak verschillende indelingen: dan weer jullie namen bovenaan de kaart, dan in het midden en wat als je ze onderaan plaatst? Soms kan zo’n klein detail al een wereld van verschil maken. Probeer je niet gelijk vast te klampen aan één ontwerp, test verschillende versies uit. Zo kom je uiteindelijk op het perfecte design uit.

6. Print regelmatig het ontwerp uit

Schijn bedriegt: op je computer kan het ontwerp er goed uitzien, maar zodra je het uitprint ziet het er toch nét iets anders uit. Voordat je naar de drukker gaat, print eerst het ontwerp zelf uit. Zo kun je al snel kleine dingen aanpassen zoals lettertype grootte of kleur.

7. Vraag eerst proefdruk

Is je trouwkaart af? Zoek dan een drukker die aan jouw eisen voldoet en vraag altijd eerst een proefdruk aan. Zo kan je eerst nog checken of de kaart echt perfect is, voordat je een hele lading fout gedrukte trouwkaarten door de brievenbus krijgt. Zonde! Extra tip: bij veel drukkers kun je een sample boekje aanvragen. Dan kun je alvast het papierassortiment bekijken en het gewenste papier kiezen.

8. Gewicht van de kaart

Nog een tip voor het uitkiezen van het juiste papier: hou rekening met het gewicht. Uiteindelijk gaat je trouwkaart op de post en daar heb je postzegels voor nodig. Kies je dik papier? Dan is de kans groot dat je twee, misschien wel drie postzegels kwijt bent per uitnodiging. Want je moet ook de envelop en de ceremoniemeesterbrief meerekenen in het gewicht. Iets om rekening mee te houden dus.

9. Laat je trouwkaart door iemand anders checken

Uren, misschien wel dagen, heb je aan het ontwerp gezeten. Geloof ons, op een gegeven moment zie je het niet scherp meer. Het is daarom verstandig om je trouwkaart nog een keer te laten checken door iemand die de uitnodiging nog helemaal niet heeft gezien. Zo kun je kijken of het ontwerp gebruiksvriendelijk en duidelijk is voor gasten. Deze feedback kun je dan weer meenemen bij het aanpassen in je ontwerp, voordat je het definitief gaat bestellen.

Nog wat handige websites:

  • Dafont: voor mooie lettertypes
  • Encycolorpedia: voor het vinden van de juiste kleuren
  • Icons: voor het downloaden van gratis icoontjes
  • PNGTree: voor het downloaden van gratis icoontjes, afbeeldingen en achtergronden
  • Canva: online en gebruiksvriendelijke software voor het ontwerpen van je trouwkaart

Neem een kijkje in onze shop:

Lees ook:

Zoek