Gratis verzending vanaf €75,- | Verzending op ma, di en do 🚚 |
Eerstvolgend verzendmoment:
Zoek
Winkelwagen

Budgettips bruiloft: hier moet je rekening mee houden als je gaat trouwen

budgettips feliciteren bruiloft budget trouwen kostenplaatje trouwdag

Hoera, jullie gaan trouwen! Als jullie klaar zijn om te starten met de voorbereidingen, is een van de eerste dingen die je moet doen het opstellen van een budget. Wij vertellen je met welke vaste posten je op je bruiloft rekening moet houden en geven je ook gelijk budgettips.

Locatie

Een groot deel van je budget zal opgaan aan de locatie. Een belangrijk onderdeel dus! Bekijk meerdere locaties, vraag offertes op en vergelijk de plekken met elkaar. Probeer over bepaalde kostenposten in de offerte te onderhandelen. Denk aan zaalhuur, audio extra’s of de prijs voor het eten. Is er misschien een voor- of nagerecht wat je kunt wijzigen voor een goedkoper alternatief?

Het is overigens ook verstandig om het gastenaantal in je offerte niet al te hoog in te zetten. Aantallen verhogen kan altijd. Verlagen kan nog wel eens problemen opleveren. Meestal werkt een locatie met een datum waarop je het definitieve aantal kan doorgeven. Je moet dan natuurlijk wel opletten dat je zeker weet dat de locatie het aantal gasten aankan.

Catering

Dit kun je zo gek maken als je zelf wilt. Bedenk ook dat als je al je gasten wilt laten mee-eten bij het diner, dat dit flink in de papieren kan lopen. Heb je een bruiloft met een strak budget? Dan kun je er ook voor kiezen om met een klein groepje te gaan eten.

Spreek met je trouwlocatie af of je eventueel de drank kan afkopen. Dan weet je precies hoeveel je hieraan kwijt bent. Heb je een aantal gasten die sterkte dranken drinkt? Overleg dan met de locatie of je een aantal flessen bij hun kunt inkopen. Wat ook altijd werkt: op = op. Een andere optie is om de trouwlocatie te vragen of je zelf flessen mee mag nemen.

Vervoer

Vraag jezelf allereerst af: is een trouwauto nodig? Gaan je gasten dit zien bij je grote entree of wil je ermee op de foto? Ja? Vraag dan eens in je omgeving rond. Misschien is er wel iemand die jij (of je vrienden/familie) kent met een super gave auto die je mag lenen voor jullie trouwdag.

Ook een idee: er zijn nog tal van andere vervoersmogelijkheden die uniek en goedkoper zijn. Denk aan een motor, bakfiets of misschien ter paard.

Jurk en pak

Nog een budgettip voor je bruiloft: shop je pak of bruidsjurk in een outlet. In een outlet heb je tal van schitterende pakken en jurken voor een mooie prijs.

Vergeet niet bij het opstellen van een budget voor je jurk en/of pak de accessoires mee te rekenen. Schoenen, sluier, stropdas en sieraden kunnen natuurlijk ook niet ontbreken. Hier moet je dus ook rekening mee houden. Je hoeft de accessoires niet direct bij je trouwjurk of pak te kopen. Sterker nog, je bent veel voordeliger uit als je die los gaat shoppen in reguliere winkels.

Boeket en corsage

Zoek op internet plaatjes op van mooie boeketten en ga hiermee naar je plaatselijke bloemist. Laat je moodboard zien en vraag of zij een boeket kunnen maken wat er op lijkt voor het budget wat jij in gedachten hebt. Waarschijnlijk zal de prijs een stuk goedkoper uitvallen, dan dat je direct al om een bruidsboeket vraagt.

Bloemen hoef je niet per se te halen bij een bloemist. Breng eens een bezoekje aan een pluktuin, daar scoor je vaak ook mooie en voordelige bloemen.

Denk ook goed na of je corsages echt nodig vindt. Als je voor elke gast een corsage wil, kan dit best duur uitvallen. Je kan altijd zelf nog een alternatieve corsage zelf maken.

Haar en make-up

Dit kost vaak een hoop geld. Houd hier dus rekening mee. Wil je hier op bezuinigen, dan kun je eens aan je omgeving vragen of zij iemand kennen die heel goed is met haar en/of make-up. Je kunt ook overwegen om het helemaal zelf te doen, maar bedenk wel dat je de foto’s van jullie trouwdag nog vaak gaat terugkijken. Dan wil je natuurlijk wel dat je gedurende de dag er mooi opstaat. Iemand met ervaring in haar en make-up kan er wel voor zorgen dat je de hele dag een stralende bruid bent.

Muziek

Of je nu kiest voor een band of dj: de muziek maakt je feestavond dus wees voorzichtig met hierop te bezuinigen. Een tip die we je nog kunnen geven is dat je misschien eens kunt kijken op Plugify, een website waar je kunt ‘shoppen’ voor entertainment. Lees wel voor het boeken de recensies nog even door en plan eventueel een afspraak in met de artiest(en) om te zien of er een match is.

Aankleding

De aankleding gaat vaak in overleg met je ceremoniemeesters. Maak een Pinterest-bord aan en vul ‘m aan met plaatjes die jij leuk vindt en zelf ook zou willen zien op je bruiloft. Stem af met je ceremoniemeesters welke taken zij oppakken en welke je liever zelf doet. Denk aan gastenboek, fotobooth, versieringen. Laat je Pinterest-bord zien en geef ze een duidelijk budget mee. Het is handig om gelijk het geld te geven, dan kun jij het daarna loslaten.

Bloemen

Bloemen zijn duur, dus bedenk goed hoeveel geld je wilt uitgeven. Tip: vraag eens aan een bloemist welke bloemen goedkoop zijn in de periode dat jullie gaan trouwen en gebruik die voor je aankleding.

Taart

Is er misschien iemand in je omgeving die een taart kan maken? Niet? Zoek dan eens via Instagram op #bruidstaart. Vaak vind je daar wat kleinere bedrijfjes die een bruidstaart voor een relatief goedkope prijs kunnen maken.

Het is ook goed om bij je locatie na te vragen of zij kosten rekenen voor het aansnijden en serveren van de taart.

Fotograaf/videograaf

De kosten voor een fotograaf en/of videograaf lopen snel op. Het is goed om na te denken of je het de kosten waard vindt om allebei in te huren. Als je besluit alleen een fotograaf in te huren, bekijk dan goed je programma. Hoeveel uur wil je vastgelegd hebben? Is twaalf uur echt nodig, of is acht uur eigenlijk al genoeg? Dat scheelt al snel een hoop geld.

Huwelijksreis

Hoeveel geld je uitgeeft aan je huwelijksreis, hangt natuurlijk af van je wensen. Een weekje Italië is natuurlijk veel voordeliger dan een rondreis door Australië. Wat je ook doet: boek niet op het laatste moment, wees juist op tijd. Wij geven je hier tips hoe je goedkope vliegtickets kunt zoeken.

Ook leuk: vraag je gasten geld te geven als huwelijkscadeau. Dan kunnen jullie dat geld gebruiken tijdens jullie romantische reis.

Uitnodigingen

Kosten besparen op uitnodigingen doe je door het online te bestellen of zelf te ontwerpen en eventueel te printen. Vergeet ook niet dat je de uitnodigingen nog moet verzenden en houd ook rekening met het gewicht van de uitnodiging. Hoe zwaarder de envelop – met uitnodiging en ceremoniemeesterbrief – hoe meer postzegels erop moeten.

Wonen veel gasten in de buurt? Breng dan de kaarten zelf langs, dat scheelt je weer postzegels.

Trouwringen

Ga langs bij verschillende juweliers om prijzen te vergelijken. Het kan lonen om eens in de Diamantwijk in Antwerpen te kijken voor trouwringen. Heb je gelijk een leuk uitje. En vergeet niet om goed te onderhandelen.

Stadhuis

Trouwen voor de gemeente kan op verschillende manieren, met verschillende prijskaartjes. Dit verschilt per gemeente, dus goed om eens te checken hoe dat in jouw gemeente zit. Wil je voordelig trouwen? Dan kun je in een klein gezelschap op een maandag of dinsdag trouwen. Vaak is dat veel goedkoper, dan wanneer je een grote ceremonie wilt in het weekend.

Neem een kijkje in onze shop:

Lees ook:

Zoek