Gratis verzending vanaf €75,- | Verzending: elke werkdag 🚚 |
Eerstvolgend verzendmoment:
Zoek
Winkelwagen

Onze ervaring: dineren en slapen bij De Librije in Zwolle

librije hotel ideefabriek restaurant

Ze zeggen altijd: je wordt maar één keer dertig. Dat was precies mijn gedachte – Carin – toen mijn vriend dit magische getal bereikte. Ik besloot helemaal uit te pakken en een diner plus overnachting bij De Librije in Zwolle als verjaardagscadeau te geven. Lees hier onze ervaring. 

Ruim van te voren reserveren

De Librije staat in de top 50 beste restaurants ter wereld. Een gewilde hotspot, ruim van te voren reserveren is dus echt een must. Toen ik in november ging reserveren, was de eerstvolgende plek in het weekend pas acht (!) maanden later. Tip van ons: wees er dus echt op tijd bij. Nadat je hebt geboekt krijg je een bevestigingsmail en dan is het aftellen.

Wat hebben wij geboekt?

Bij De Librije zijn er tal van opties om uit te kiezen: parkeerservice, ontbijt, het aantal gangen bij het diner… Dat zijn allemaal keuzes die je niet direct hoeft te maken bij het plaatsen van een reservering. Het enige wat je hoeft te doen is een tafel en kamer boeken. Dat is ook wat wij hebben gedaan, de rest kies je vervolgens tijdens je verblijf.

Het is zover

Na maanden voorpret was het eindelijk zover: wij gingen naar De Librije. Het restaurant en hotel is gevestigd in een monumentaal pand in Zwolle. Vroeger zat hier een vrouwengevangenis en dat is hier en daar terug te zien. Erg bijzonder! Uiteraard is het pand volledig gerestaureerd en heringericht. Wanneer wij de auto voor het pand parkeren, komt er een medewerker ons tegemoet. Hij brengt onze koffer naar de balie en parkeert onze auto. Dat is al een goed begin!

Na een vriendelijk ontvangst, mogen we plaatsnemen in de salon. Daar krijgen we een welkomstdrankje en hapje. We kunnen ervoor kiezen om nog even te blijven hangen, maar wij zijn eigenlijk heel benieuwd naar de kamer. Op naar boven dus. Het pand heeft drie verdiepingen. Op de begane grond is de entree, ontbijtzaal, dinerzaal, de lounge, de kook- en wijnschool, Librije’s Atelier en Librije’s Winkel. Op de eerste en tweede verdiepingen zijn alle kamers en suites.

Kamer bij De Librije

Een medewerker loopt met ons mee naar de kamer. Mooi detail: onze koffer staat al in ons verblijf en onze jassen hangen aan de kapstok. De kamer is sfeervol ingericht. Op bed ligt een kaartje van Jonnie en Thérèse, zij heten ons welkom en geven aan wanneer ze ons verwachten voor het diner. In de koelkast staat een klein aperitiefje, dus wij vermaken ons in de tussentijd prima.

Diner

Op naar het diner. Eenmaal op de begane grond staat iemand ons al op te wachten, die ons naar het restaurant brengt. We lopen langs Librije’s Winkel, waar je onder andere producten kunt kopen die worden geserveerd in het restaurant. Leuk aandenken! Voor het restaurant zit een soort loungeruimte waar wij plaatsnemen. Tijd voor wat bubbels. Wij krijgen wat kleine hapjes erbij, die smaken heerlijk. Dat belooft wat. Thérèse komt langs met de menukaart, dit is het moment waarop je aangeeft voor hoeveel gangen je gaat. We besluiten gek te doen – we zijn er nu toch – en gaan voor zeven gangen inclusief wijnarrangement.

Het eten is fan-tas-tisch. Ik denk dat hier de uitdrukking ‘alsof er een engeltje over je tong piest’ is bedacht. Elk gerecht is zo vol van smaak, dat je teleurgesteld bent wanneer het op is. De eerste gang wordt geserveerd door Jonnie zelf, die het verhaal achter de gerechten vertelt. We geven geen spoilers, maar erg bijzonder! De wijnen smaken ook heerlijk, maar na gang vier begin ik het moeilijk te krijgen. Ondanks dat het heerlijk is, is een zevengangenmenu behoorlijk vullend. Ben je niet zo’n grote eter? Dan zou ik adviseren om voor een vijf- of zesgangenmenu te gaan. Wel leuk: bij het serveren leggen ze een klein kaartje op tafel met de namen van de gerechten erop. Handig, want het is altijd heel moeilijk om alles te onthouden. Zeker na een paar wijntjes. Tussen de gangen door, krijgen we een rondleiding door de keuken en de kook- en wijnschool.

Ontbijt

Na het diner kunnen we zo van tafel zonder te betalen, we slapen hier immers ook. Het diner was echt zó lekker, maar zó veel. Eenmaal op de kamer belandden we allebei in een foodcoma en worden in de ochtend een klein beetje brak wakker – want ja, zeven wijnen doen iets met een mens. We twijfelen over het ontbijt, maar besluiten toch te gaan. Dit hoeven we niet van te voren aan te geven. Ze houden een tafeltje voor je vrij, just in case, en als je besluit te komen dan komt dit op je rekening. Het begint bijna saai te worden, maar ook het ontbijt is weer om te smullen. Dit keer is het in een andere zaal, maar wederom sfeervol ingericht.

Met de buikjes weer gevuld, lopen we nog een rondje door Librije’s Winkel. Daarna is het tijd om de spullen te pakken en de rekening onder ogen te komen. Doordat je veel dingen beslist op het moment zelf, heb je niet goed in zicht hoeveel je precies hebt uitgegeven. Wil je dat liever in de hand houden? Denk hier dan voor je verblijf goed over na. Nu hadden wij ‘full option’ gedaan, maar je kunt er ook voor kiezen om alleen te dineren of zelfs alleen te ontbijten bij De Librije. Genoeg keus dus, voor elk budget.

Al met al: een ervaring om nooit te vergeten en zeker een aanrader!

Lees ook:

Zoek